18 november 2020

Ett enklare liv

Ett enklare liv

Jag vill leva ett enklare liv. Och för mig betyder det att jag vill frigöra tid till sådant jag mår bra av. För att komma till den insikten har jag upplevt stress, otillräcklighet och dåligt mående bland annat på grund av ansträngd ekonomi. 
 
När jag var föräldraledig bestämde jag och sambon att vi skulle vara snåla med att ta ut föräldradagar för att kunna maximera ledigheten med sonen. Det betydde egentligen att vi skulle leva på en lön mer eller mindre. Vi hade gjort en budget innan och räknat ut hur mycket pengar vi behövde i månaden och så skulle jag ta ut föräldradagar efter det. Det funkade rätt bra. Men när vi mitt i allt gjorde avstyckningen till vår nuvarande fastighet, vi var tvungna att repa på gården efter höststormar och bilens växellåda rasade så var min buffert som bortblåst och min ekonomi körd i botten i slutet av föräldraledigheten. 
 
Jag kom tillbaka till jobbet och tjänade bättre igen och fick även frågan att bli tf chef på min enhet. Jag sa ja till det och fick därefter mer klirr i kassan vilket verkligen behövdes. Men med det kom även mer ansvar och det var inte lika enkelt att lämna jobbet på jobbet längre. 
 
För några år sedan började jag intressera mig för ekonomisk frihet, att kunna pensionera sig vid 40, skapa en pengamaskin etc. I korthet går det ut på att jobba som en galning i X antal år, investera i fonder/aktier och leva på avkastning därefter. Jag började investera men tanken att jobba som en tok nu för att sedan ta det lugnt blev alltmer ointressant. Jag vill leva i nuet och må bra nu.
 
När sambon började jobba igen började livspusslandet på riktigt med lämning/hämtning på förskolan, skötsel av hästarna och alla djuren, renoveringar, heltidsjobb och tid med familjen. Jag kände mig stressad och otillräcklig. I stallet stressade jag in till familjen, med familjen satt jag och stressade över det jag inte hunnit med hästarna tillräckligt. Jobbet tog energi hemma, jag fick ont i huvudet, mådde illa på kvällarna och var på dåligt humör. 
 
Så jag snöade in på hållbar livsstil. Det betydde inte bara hållbart utifrån tid, stress och mående utan även kost, skönhet, träning, produkter, ekostäd osv. Att leva hållbart både för den egna hälsan men också för miljön. I och med det ramlade jag in på downshifting, frivillig enkelhet, tidsnöjdhet och minimalism. Det vill säga att man börjar från andra änden. Istället för att tjäna en massa pengar kan man frigöra resurser genom att inte behöva så mycket. Det tilltalar mig! 
 
Där står jag nu, i startgroparna för en hållbar och enklare livsstil.