30 juli 2017

Markträning

Allmänt

Idag stod det markträning på schemat för Donna. Vi tar hjälp av Ida som är duktig på det efter alla John Moore clinics som hon varit på. Jag provade även lite själv på slutet men alltså, mitt kroppsspråk behöver verkligen justeras. Allt känns konslat och märkligt när jag gör det, men det ser så naturligt ut när Ida gör det. Jag tycker iaf att den här träningen är minst lika viktig som ridträningen för oss. En häst ska ju trots allt hanteras mer från marken än från sadeln. 
 
Classe har några lugna dagar inplanerade. Han känns fin i kroppen men det är som att musten gått ur lite så idag skrittade vi ut i skogen och klättrade lite lätt, imorgon och på tisdag ska han bara joggas kravlöst och på onsdag får han antingen vila eller vara följehäst till Donna. 
Jag trodde att jag skulle behöva köpa en massa hästgrejer nu med ny häst och allt. Men eftersom Donna och Classe kan ha samma grejer behövs det inte. Hennes huvud ligger dock mellan cob och full, men som tur är hade jag några grimmor till Classe som varit små i storleken undanlagda + att PS-tränset är liten i storleken så de har hon fått ärva. Det hon behöver är utetäcken, ett stalltäcke och så tänkte jag köpa ett schabrak till henne också, tycker hon är så fin i blått :)
Kingsland är mitt nya favoritmärke på schabrak. Detta heter Paulo och kostar 849kr hos Stockholms hästbutik.
 
Såklart utetäcke från Horseware. Amigo bravo 12, 250 gram och går att köpa med hals. Bara täcket kostar 1339kr hos Strömsbergs gård. Håller tummarna på att hon inte är en Classe-häst som gillar att klä av sig 😉 Annars blir det Rambo för henne också... 
 
Jag ska prova något nytt 😱 och inte köpa täcke från Horseware. Detta stalltäcke heter Celtic stable från Bucas och har 150 grams fyllning. Det transporterar bort fukt och är antibakterie- och antimögelbehandlat. Kostar 1355kr hos Hogstad ridsport. 
 
Till mig själv ska jag i höst investera i ett par långa chaps att använda när det regnar eller är kallt. Många skryter om att softshellridbraller + långa chaps är ultimata vinterridklädseln - varmt men ändå smidigt!
Tib Horse hellånga chaps, kostar 1299kr hos Gustvall ridsport. 
 
Sen behöver jag en ny ridtröja också. 
Naketano fleece 799kr hos Marietorps hästsport
 
En sak som jag velat ha ett tag men inte riktigt behöver är ett ridtäcke i ull/ylle. 
 
Detta är från Mias RS och jag vill ha ett marinblått :) Kostar 879kr hos ridersport.se

27 juli 2017

Försäkringar

Häst

Det är alltid spännande att prata försäkringar. Jag är som de flesta vet ganska inne på att inte ha mina hästar försäkrade. Då gäller det såklart att man har ett eget sparande för oförutsedda händelser, jag sparar 500 kr/mån för Classe. Jag tog över Donnas försäkring från förra ägarna men det är för att det är en ny häst och mycket kan hända under den första tiden. Nu är hon inte försäkrad sedan födseln så det ingår ingen dolda fel försäkring på henne. Om jag någon dag skulle köpa en yngre häst som varit försäkrad sedan födseln skulle jag inte plocka bort den i första taget.
 
Men ett Classe-exempel som är oförsäkrad. Efter hans olycka i november har jag räknat och jämfört med en försäkring hos Agria (Liv 50 000;- och Vet 80 000;-) där man betalar ca 840;-/månad + 3500;- i självrisk och därefter löpande 20%. Efter alla kostnader som blivit efter skadan har jag gått ungefär plus minus noll jämfört med att ha honom försäkrad.
 
Jag har haft veterinärräkningar på ungefär 17 000;-
 
Försäkring
Årspremie: 10 101;-
Självrisk: 3500;-
Löpande självrisk: 3400
Totalt: 17 001;-
 
Då har jag inte tagit hänsyn till att vi förmodligen måste betala fler självrisker eftersom att detta har pågått under en ganska lång tid. Sen så ingår det i mina veterinärräkningar kinestejp, equiterapeut, mediciner och annat som jag inte läst in mig på om Agria ersätter.
 
Dvs det krävs att han får en så pass stor skada årligen för att det ska vara "värt" att ha honom försäkrad.