20 februari 2018

Våra höns

Höns

 
Våra höns är Hedemorahöns som är en utav de svenska lantraserna. De är väl anpassade för kallt klimat och motståndskraftiga mot sjukdomar vilket gjorde att vi tyckte att de skulle passa oss bra. Vi hade aldrig en tanke på att köpa värphybrider eller industrihöns utan vi ville ha lugna och härdiga djur. Det är tyvärr allt för vanligt att värphybrider och industrihöns är stressade och lätt utvecklar beteendestörningar vilket är ingenting som jag vill ha hemma hos mig. Våra höns är lugna men livliga och nyfikna individer :) 
 
De första hönorna flyttade in sommaren 2015. Det är jag och min mamma som skaffade och sköter dem. Idag har vi tre hönor och två tuppar, men jag letar ständigt efter fler hedemorahöns. Vi får 1-2 ägg om dagen vilket räcker för våra två hushåll och ibland blir det till och med över. 
 
Skötsel
Varken jag eller min mamma hade några erfarenheter av höns innan utan det jag visste var det jag fått lära mig på djurskyddsutbildningen. Men det vi lärt oss på vägen är att höns är otroligt lättskötta och tacksamma djur och tar ca 10 minuter om dagen att sköta, lite längre på helgerna då det nalkas städ. Vi kollar alltid till dem morgon och kväll i samband med att vi tänder och släcker lampan vintertid eller öppnar och stänger hönsgården sommartid. De har alltid tillgång på hönsfoder, vatten och snäckskal. Våra höns får även matrester som sallad och pasta, vi ger dem inget kött! 
 
Ena tuppen har fotkvalster så de får lite extra omsorg med fotbad i såpvatten och insmorning med vaselin. 
 
Sommartid är de ute i hönsgården på dagarna och när vi är hemma får de vara lösa på gården. På vintern är de bara i hönshuset, de går seriöst inte utanför dörren när det är snö på marken om man inte halmar upp. 
 
 

18 februari 2018

Slädhundstävling

Allmänt

I helgen har jag varit funktionär på slädhundstävlingarna här i Gafsele. Satt i sekretariatet den här gången och som alla andra år jag varit funktionär på tävlingarna funderar jag alltid på om man skulle ha sadlat om och bytt hästsport mot hundsport. Det ser så enkelt ut med hundar. Med hästar tar allt sån tid. Bara att preppa hästen inför ridning tar en timme och sen tillkommer mockning, göra iordning foder, bära vatten, laga allt de har sönder, hämta foder, åka på träningar etc etc. Det är såklart mycket jobb med att ha hund också men på något sätt ser det så mycket enklare och mer harmoniskt ut. Sen så gillar jag att se alla hundar och hur glada de är när de får arbeta. Haha jag har en rätt romantisk bild av det här, jag vet, men det tilltalar mig. 
(null)

(null)

15 februari 2018

Tappsko

Allmänt Häst

Har jag berättat det att sedan jag köpte Donna har Classe inte haft en enda tappsko eller trampskada eller liknande? Bara någon dag efter att jag beslutat att jag skulle sälja henne kom han in med ett fett trampsår på ena ballen fram och igår hade han dragit av sig ena framskon :( Vi får väl se var detta slutar när hon väl har åkt... 
 
 
I tisdags krympte vår familj med en medlem och mammas hund Wilma fick somna in :( Hon var 13 år gammal så hon har levt länge men det är ändå jobbigt. Hon hade en inre blödning, så det gick fort, men de hann till veterinären och så fick hon somna in där.