20 februari 2018

Våra höns

Höns

 
Våra höns är Hedemorahöns som är en utav de svenska lantraserna. De är väl anpassade för kallt klimat och motståndskraftiga mot sjukdomar vilket gjorde att vi tyckte att de skulle passa oss bra. Vi hade aldrig en tanke på att köpa värphybrider eller industrihöns utan vi ville ha lugna och härdiga djur. Det är tyvärr allt för vanligt att värphybrider och industrihöns är stressade och lätt utvecklar beteendestörningar vilket är ingenting som jag vill ha hemma hos mig. Våra höns är lugna men livliga och nyfikna individer :) 
 
De första hönorna flyttade in sommaren 2015. Det är jag och min mamma som skaffade och sköter dem. Idag har vi tre hönor och två tuppar, men jag letar ständigt efter fler hedemorahöns. Vi får 1-2 ägg om dagen vilket räcker för våra två hushåll och ibland blir det till och med över. 
 
Skötsel
Varken jag eller min mamma hade några erfarenheter av höns innan utan det jag visste var det jag fått lära mig på djurskyddsutbildningen. Men det vi lärt oss på vägen är att höns är otroligt lättskötta och tacksamma djur och tar ca 10 minuter om dagen att sköta, lite längre på helgerna då det nalkas städ. Vi kollar alltid till dem morgon och kväll i samband med att vi tänder och släcker lampan vintertid eller öppnar och stänger hönsgården sommartid. De har alltid tillgång på hönsfoder, vatten och snäckskal. Våra höns får även matrester som sallad och pasta, vi ger dem inget kött! 
 
Ena tuppen har fotkvalster så de får lite extra omsorg med fotbad i såpvatten och insmorning med vaselin. 
 
Sommartid är de ute i hönsgården på dagarna och när vi är hemma får de vara lösa på gården. På vintern är de bara i hönshuset, de går seriöst inte utanför dörren när det är snö på marken om man inte halmar upp.